Címlap Egyéb érdekességek Miben különbözik a férfi és a női agy

Főmenü

Vedd kezedbe életed !

Spirituális Klub

Szavazások

Miben különbözik a férfi és a női agy
Anne Moir – David Jessel: Női agy – férfiész

A gyerek nemét nem egyedül a gének döntik el. Sőt genetikai összetételétől függetlenül a magzat csak akkor fejlődik fiúként, ha férfi nemi hormonok hatnak rá, és csak akkor fejlődik lánycsecsemővé, ha nincsenek jelen férfi nemi hormonok. A férfi nemi hormonok döntő mértékben meghatározzák a születendő gyermek nemét.

A magzati fejlődés hatodik hete táján dől el végleg a magzat neme. A fiúmagzatban ekkor jönnek létre a férfi nemi hormonokat, azaz androgéneket (ezen belül a legfontosabb a tesztoszteron) termelő különleges sejtek. A férfi nemi hormonok bírják rá a szervezetet, hogy férfi nemi szerveket hozzon létre. A férfi nemi szerveknek azért kell kifejlődni, hogy folyamatosan tudják termelni a férfi nemi hormonokat, mivel ezek befolyásolják a magzati agy fejlődését. (Hat héttel a fogantatás után pont annyi férfi nemi hormont termel a fiúembrió, mint anemiség felébredésekor serdülőkorban, ez a csecsemő és ifjukori mennyiség négyszerese.)

A magzati agy fejlődésének szakaszai (a fogamzás első heteitől kb. a 6.hétig):
1.Kialakulnak az alapvető szexuális jellemzők pl. az agresszivítás ill. passzivítás
2.Eldől a szexuális identitás, azaz ki milyen neműnek vallja magát
3.Eldől, hogy mi lesz a szexuális vágyak központja
4.Kialakulnak a szexualitás tartozékai, köztük az orgazmus mechanizmusait irányító központok.
Attól függően, hogy melyik szakaszban nem volt elegendő a férfi hormon hatása jöhetnek létre a szexuális eltévelyedések, melyek értelemszerűen a férfiakra inkább jellemzőek lehetnek, hiszen csak ott változik az eredeti agyszerkezet.
(Pl. erős stressz hatására az anya méhében csökken a férfi nemi hormonszint, a barbiturátok közvetlenül hatnak a magzat idegszöveteire, szintén csökkentik a férfi nemi hormonszintet.

Az agy nagyon leegyszerűsítve alapvetően női jellegű, akkor válik férfivé, ha férfi nemi hormon hat rá. Ez két szakaszban történik meg, a méhen belüli fejlődés alatt a hormonok irányítják az agy idegsejthálózatainak szerveződését, majd serdülőkorban működésbe hozzák a kialakított hálózatot.
                    jobb agyfélteke                                bal agyfélteke
                    vizuális képességek            verbális képességek (beszéd, írás olvasás)
                    térérzékelés                                   nyelvi készségek
                    a "nagyléptékű kép"                             részletek
                    érzelmek                                        gyakorlati dolgok
                    elvonatkoztatás                                konkrét dolgok
                    alakzatok és mintázatok      sorba rendezés, rendszerezés (logikus gondolkodás)

Kiderült, hogy a nőknél nem ilyen egyértelmű a két félteke közötti munkamegosztás, s a verbális és a vizuális készégek kialakításában mindkét félteke részt vesz. A "férfias" agyszerveződés azt jelenti, hogy viszonylag több a koncentrált, kevésbé széttagoltan elhelyezkedő agyi központ.

Az agyban a nőknél a kéregtest az agy jobb és bal féltekéjét összekötő rostköteg vstagabb és dudorosabb, az agy összsúlyához képest nehezebb, mint a férfiaknál. Ezért a nőknél több az összeköttetés a két félteke között, tehát nagyobb az információcsere lehetősége, jobb a kifejezőkészség és folyékonyabb a beszéd. (Könnyebb az olvasás is mert az elsajátításának alapja a hallás. Amíg a hallás a tanulás alapja a lányok előnyben vannak a fiúkkal szemben. Példa, 1.feladat: Egy bekezdés írott szövegben a gyerekek húzzák át az összes S betűt. A fiúk eredménye jobb lesz. 2.feladat: Egy hallott ekezdésből kell kiválasztani azokat a szavakat, amelyekben az S betű szerepet. A lányok eredménye lesz a jobb.)

A hipotalamusz másként működik a férfi és a női agyban. A férfiaknál feladata a lényegében állandó hormonszint biztosítása. A nőknél  egy ciklkusan működő rendszert hoz létre és működtet. (A ciklus első felében aktívabbak az idegsejtek, az érzékszervek fokozottabban működnek – magas ösztrogénszint -, a nő jól érzi magát. A ciklus második felében csökken az agyi vérkeringés, fáradtságérzés leheta jellemző, a menstruáció kezdete előtt 4-5 nappal szinte elvonási tüneteket él meg a szervezet, és erre akár szélsőségesen is reagálhat.)

                              A férfi nemi hormonok         A női nemi hormonok
                                       FOKOZZÁK                      CSÖKKENTIK
                                                       az agresszivítást,
                                                      a versenyszellemet,
                                                       az öntudatosságot,
                                                           az önbizalmat,
                                                          az önállóságot

Alapvető különbség, hogy a fiúk elsősorban a tárgyakba (mi mire használható, hogyan működik) és a mindenféle tevékenységekbe feledkeznek bele, míg a lányokat főleg az emberek érdeklik.
 A férfiak számára a tárgyak, az elméletek és a hatalom a fontosak, a nők számára az emberek, az erkölcsi értékek és a kapcsolatok.
A férfiak szexet akarnak, a nők kapcsolatot, a férfiakat a test ejti rabul, a nőket a szerelem. A nő a kapcsolatot helyezi előtérbe, a férfi pedig a teljesítményt.
A férfiaknak a hatalom, a profit a függetlenség a fontos, a nők többre becsülik az érdekes tapasztalatokat és a társadalomnak nyújtott szolgálatokat. A férfiak szeretik a versenyt, a műszaki újdonságokat és elveket, a presztizst, a hatalmat, a dominanciát és az önállóságot, miközben a nők többre becsülik az emberi kapcsolatokat és a biztonságot. A férfiak többsége gyakorlatias, agyafúrt, ambiciózus, határozott, versenyképes, kritikus szellemű és hidegfejű akar lenni. Ugyanakkor a nők a kedvességet, gyengédséget, az inpluzivítást, az együttérzést és a nagylelkűséget tartották fontosnak.

(SEKA)
 
 

Képek

tmretezs 30.jpg