Címlap Egészségmegőrzés Egészséges fehér kenyér

Főmenü

Vedd kezedbe életed !

Spirituális Klub

Szavazások

Egészséges fehér kenyér

Házi rozsos kenyér 

a fehér kenyér szeretők is imádják

Elkészítési idő: 12 óra illetve 25 fok feletti helyiségben 4 óra

 

Hozzávalók:

80 dkg finomliszt

20 dk rozsliszt (lehet teljes kiőrlésű)

4 dkg élesztő

1 csapottnál több evőkanál só

7-8 dl víz

 

A készítés menete:

  • 3 dl meleg vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen hagyjuk fél órát
  • A 2-3 literes kelesztő tálba belemérünk 20 dkg finomlisztet, és beleöntjük az élesztős vizet, fakanállal összekeverjük, lezárjuk, (ha nincs kelesztő tálunk, akkor a műanyag tálat folpack fóliával lefóliázzuk), és meleg helyen hagyjuk kb. fél órát. (Lezárt tál nélkül a kelesztési idő legalább a duplája.)
  •  Egy másik 2-3 literes tálba (ez lehet fém is) belemérünk 20 dkg rozslisztet (kevesebb lehet, de ha több, a kisült kenyerünk sűrű és nehéz lesz), és 60 dkg finomlisztet, továbbá egy evőkanál sót (nem csapott), és összekeverjük kézzel. Utána beleöntjük a kelesztő tálból a kovászt (élesztős liszt, ami ekkor már megkelt, térfogata megnőtt, és úgy néz ki, mintha mindenhol gázbuborékok pattannának szét a felszínén), és 5 dl meleg vizet. Összedolgozzuk a tésztát dagasztó mozdulatokkal. Gyúródeszkán vagy a konyhaasztalon is dagaszthatjuk a tésztát, ahogy kényelmesebb. Annyi vizet rakunk a tésztába, hogy még éppen ne ragadjon. A kész tésztát cipó alakban beletesszük a kelesztő tálba, és rátesszük a tál tetejét, meleg helyre tesszük egy fél órára. Akkor kelt meg a tészta, ha már lefeszegeti a tál tetejét, tehát kb. háromszorosára dagad. (Első kelesztés)
  • A tésztát kivesszük a tálból, dagasszuk, ismét beletesszük a kelesztő tálba, lefedjük, és meleg helyen kelni hagyjuk kb. fél órát. (Második kelesztés)
  •  A tésztát kivesszük a tálból, dagasszuk. Már abba tesszük, amiben megsütjük. (Ha cipó alakú kenyeret szeretnénk, akkor kapcsos tortaformába, ha szögletest, akkor tepsibe. Ha tapadós bevonatú, amibe tesszük, akkor kenjük ki zsiradékkal vékonyan, akkor a kenyér nem ragad bele, nálunk nem várják ki, amíg meghűl.) A legjobb már betenni a kicsit előmelegített (meleg, de nem forró) sütőbe. Megint kelni hagyjuk fél vagy egy órát.
  • A sütőbe egy tálkába vizet teszünk, hogy párologjon, és  közepes lángon (200°C) megsütjük a kenyeret. (45 perc – 1 óra) Ugyanígy sütjük villanysütőben is. Ha tovább sütjük, csak a héja lesz egyre pirosabb és keményebb.

Gratulálok! Jó étvágyat a finom házi kenyérhez! Remélem, hogy minden – a kenyér készítés közben felmerült kérdésére – válaszoltam.

A kenyérben növelhetjük a rozsliszt arányát 35 %-ra, akkor még olyan puha marad, mint a fehér kenyér.

Készíthetünk fokhagymás kenyeret is, ha a tészta összeállításánál a vízbe belekeverünk 1 teáskanál összezúzott fokhagymát.

Hűvösebb időben a kovász elkészülése fél nap (pl. egy éjszaka), és minden kelesztés 1 óra, így az elkészítési idő 12 óra. Meleg időben a kovász elkészül 1 óra alatt, a kelesztési idő pedig fél óra, tehát az elkészítési idő 4 óra.

SeKa

 
 

Képek

tmretezs 17.jpg