Címlap Egyéb érdekességek Tojásfestés ma

Főmenü

Vedd kezedbe életed !

Spirituális Klub

Szavazások

Tojásfestés ma

TOJÁSFESTÉS

fűvel – fával

természetes anyagokkal

A festés menete:

1.        Választunk egy zománcos falú vagy fémedényt (nem alumínium), és a színnek megfelelő egyik növényből festőlevet készítünk benne. Úgy számoljunk, hogy 10 tojás megfestéséhez 1 liter festőlé szükséges. A levélfélékből 1 liter vízbe egy marékkal teszünk, az őrleményekből egy mokkáskanállal, a szárítmányokból egy kiskanállal, fedő alatt főzzük fél órát.

VÖRÖS

Kökény termése

Sáfrányos szeklice virága

VÖRÖS BARNA

Vöröshagyma héja

BARNA

Vadgesztenye burka

Csipkebogyó

LILA

Lilahagyma héja

Cékla leve

KÉK

Vöröskáposzta

Bodza termése

SÁRGA

Őrölt kurkuma

Almahéj vagy diólevél

2.        Amíg készül a festőlé, előkészítjük a tojásokat. Először óvatosan megmossuk a festeni kívánt tojásokat.

3.        Választunk egy olyan méretű lábost, amelyben elférnek egymás mellett a tojások. 10 db tojás elfér egy 18 cm átmérőjű edényben. A lábosba elhelyezzük a tojásokat, és a tojásokkal azonos hőmérsékletű vizet öntünk rá. A vízbe teszünk literenként 1 mokkáskanál sót, hogy megakadályozzuk a tojáshéj megrepedését. A tojásokat fél órát főzzük, ez biztosítja azt, hogy ne romoljanak meg a tojások.

4.        Közben elkészült a festőlevünk, leszűrjük, és hagyjuk hűlni.

5.        Mire elkészülünk a festőlé leszűrésével nagyjából elkészülnek a főtt tojások is. A tojásokat hírtelen hűtsük le, mert így a belső hártyája elválik a héjától, és akkor nem romlik meg.

6.        Amíg hűlnek a tojások és a festőlé, készüljünk elő a tojások mintájának megrajzolására (hímzésére). Készítsük az asztalra a papírtörlőt és a tálcákat. Vegyünk elő akkora hibátlan zománcú vagy fém (nem alumínium) lábast, amibe beleférnek egymás mellé a tojások. (10 tojás fér egy 18 cm átmérőjű lábosba) Vegyük elő a zsírkrétákat és a tojásmintákat. Az ősi motívumaink között találunk minden korosztálynak valót, így aki már tud zsírkrétával bánni, tartson velünk.

7.        Az előkészített tálcákra terítsünk papírtörlőt, és szedjük ki rá a főtt tojásokat. A tojásoknak langyosnak kell lenni, egyébként megolvad rajta a zsírkrétával rajzolt vonal. Töröljük őket szárazra, és rakjuk a másik tálcára. Töröljük szárazra az első tálcát. Mossunk kezet, hogy a kezünkről se tapadhasson szennyeződés a tojásokra.

8.        Válasszunk ki egy tojást, és rajzoljuk (hímezzük) rá a választott mintát vagy ahhoz hasonlót zsírkrétával. (Világos árnyalatú krétát használjunk, hogy könnyebb legyen majd a végén letörölni.) És a hímes tojást tegyük bele az előkészített lábasba. Tegyük ezt addig, amíg el nem fogy a főtt tojásunk.

9.        A kihűlt festőlébe tegyünk literenkénk 8 evőkanál ecetet (10 %-ost), és jól keverjük össze. Igazgassuk egymás mellé a főtt tojásokat, majd öntsük rá a hideg vagy langyos festőlevet. A festőlének teljesen el kell fednie a tojásokat.

10.   Hagyjuk a tojásokat a festőlében legalább egy órát. Időnként óvatosan mozgassuk meg a lábost, hogy mindenhol befestődjenek a tojások. Tovább is hagyhatjuk, akkor sötétebbre színezi a festőlé.

11.   Míg festődik a tojás, készítsük el a tojásfészket. Ha van lehetőségünk füvet vágni, akkor vágjunk, és azt tegyük egy lapos fonott tálba, vagy egy lapos tányérba. Ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor vegyünk zöld szalvétát vagy krepp papírt, és vagdossunk belőle annyi apró csíkok, hogy bőven befedje a tányér alját.

12.   Tegyünk a tálcára papírtörlőt, szedjük ki rá a tojásokat, és töröljük szárazra.

13.   Gyújtsunk mécsest, és fölé tartva a tojást, olvasszuk meg a rajta lévő zsírkrétát, és azonnal szét is kenhetjük a tojáson papírtörlővel, ezzel megadjuk a fényét. Itt csak nagyobb vagy óvatosabb, figyelmesebb gyerekek segítsenek. Vigyázzunk, hogy meg ne gyulladjon a papír.

14.   Helyezzük be a tojásokat a tojásfészekbe, a zöldbe, és várjuk a legényeket.

Boldog Húsvétot kívánok minden érdeklődőnek!

SeKa

 
 

Képek

tmretezs 10.jpg