Címlap Tradicionális Thai masszázs
Tradicionális thai masszázs

Tradicionális thai-masszázs, mint a metafizikai eljárások része


A thai masszázsról sokaknak Bangkok hírhedt masszázsszalonjainak képe jelenik meg a szemük előtt, de azoknak meglehetősen eltérő szolgáltatásai vannak az eredeti terápiás módszertől.
A thai masszázs gyökerei nem Thaiföldre, hanem Indiába nyúlnak vissza. 2500 évvel ezelőtt, Buddha kortársa és egyben barátja, Kumar Bhaccha volt a masszázs alapítója. Bhaccha volt Magadha király kezelőorvosa, valamint a szerzetesek és apácák rendjének orvosa is. A most főleg Thaiföldön alkalmazott masszázsmódszer feltalálója, a növények és ásványi anyagok gyógyászatban való felhasználásának tudója, ma is nagy tiszteletnek örvend Thaiföldön. A thaiföldiek szerint Bhaccha volt az orvostudomány atyja. Emlékére vallási szertartásokat is rendeznek.


….és most nézzük meg mi is valójában ez a masszázs…?

Az eredeti thai masszázs nem csak a fizikai testtel foglalkozik, hanem az ember energiatestével is. Az izmok gyúrását mellőzi, inkább az energiapontok nyomása, valamint az izületek nyújtása kap főszerepet. Éppen a sok nyújtó gyakorlat miatt nevezik alkalmazott Hatha jógának, vagyis a "lusták" jógájának is. A jógafilozófia szerint az életenergia, az energiavonalak hálózatán keresztül jut el a testbe. Ez a láthatatlan energiatest több ezer energiavonalból áll. A thai masszázs ebből kiválasztott 10 fő vonalat, melyeken különösen fontos akupresszúrás pontok találhatók. E pontok masszírozása betegségek kezelését, a fájdalmak csökkentését eredményezi. Az energiavonalakon található akupresszúrás pontokat a testbe nyíló ablakoknak is gondolhatjuk, melyek lehetővé teszik a kozmikus energia szabad áramlását. Az energiaáramlásban bekövetkezett zavarok az életenergia (Prána) elégtelen ellátását idézik elő, mely viszont betegségekhez vezet. Nos, ezen energiablokkok feloldásával „kinyílnak az energiaablakok” és az univerzális életerő akadály nélkül eljuthat az ember testébe.

A thai masszázs nagyjából ugyanazon elméleten alapul, mint a kínai akupunktúra, akupresszúra, és a japán Shiatsu masszázsrendszer. Lazító, frissítő, relaxáló, fájdalomcsökkentő, egészségmegőrző, valamint lelki felfrissítő hatása vitathatatlan.

Éppen ezért e masszázs gyakorlását is metafizikai alkalmazásnak tartják.

Az európai emberek számára gyakran furcsa az un. száraz masszázs. Ezért a thai masszázs illetve a keleti masszázsok és a svéd masszázs elemeit ötvözve, az olajos thai masszázs is szerepet kap az felmerülő igények tökéletesebb kiszolgálása érdekében.

 

Amennyiben úgy érzi, hogy nehézkes a mozgása, fáradékony, kedvetlen és szeretné frissebben élni a hétköznapjait, ajánlom szíves figyelmébe a thai-masszázs bármely változatát (kivéve a bangkogi), hogy teste és lelke energiával megtelve szolgálhassa Önt!

 

Pesthy Ildikó

06-20-777-2394

Metafizikai és spirituális tanácsadó

Thai-masszőr

Pilates oktató

 

 
 

Képek

tmretezs 24.jpg