Címlap Magyarság történet A magyar népmesék, mint erkölcsi alapelveink őrzői

Főmenü

Vedd kezedbe életed !

Spirituális Klub

Szavazások

A magyar népmesék, mint erkölcsi alapelveink őrzői  E-mail

A népmesék, mint erkölcsi alapelveink őrzői

Népmeséink – véleményem szerint – a magyar nép erkölcsi alapelveit mondják el.

Mit tanul a gyerek a népmeséinkből? Vegyük például a három testvér kap egy feladatot meséket.

  • A király három fiúgyermeke közül a legkisebb, aki el tudja végezni a reá rótt feladatot, nem a fizikai ereje által boldogul. Tanulság: Aki csak fizikumát tartja karban, könnyen elbukik a megpróbáltatások alatt. Második tanulság: Többet ésszel, mint erővel! Furfanggal győzz, és lelkierővel!

  • A három testvér válaszút elé érkezik, el kell dönteniük, ki melyik irányba halad tovább. Tanulság: Mindenki saját döntései hasznát/kárát tapasztalja.

  • Minden út elején, közben mindegyik fiú találkozik valakivel, akinek segítségre van szüksége. Ha segít neki, (pl. rőzsét cipelő anyóka) megköszöni, és egy később szinte életfontosságú, használható tanácsot, tárgyat kap tőle. Tanulság: Először adni kell, hogy majd valamikor kaphassak is. Magyarul: Ne a sült-galambot várd, hanem adj. Második tanulság: Mindenkinek adj, akinek tudsz, és aki elfogadja. Harmadik tanulság: Minél többet és többeknek adsz segítséget, annál többen fognak segíteni utadon, feladataid, vágyaid teljesítésében. (Jótett helyébe jót várj!)

  • Amikor a fiú nem tudja, mit tegyen, akkor bolyong egy rengeteg erdőben, ahol mindig találkozik valakivel, aki bölcs iránymutatással ellátja. Tanulság: Ha nem találod a kiutat valamiből, figyelj a környezetedre, és megmutatják a megoldást problémádra

  • Amikor szolgálatba áll a fiú, és három nap egy esztendő, a lusta, rest fiú ugyanúgy megkapja munkája gyümölcsét, mint a szorgalmas, jó munkát végző. Tanulság: Szorgalmasan és legjobb tudásod szerint végezd munkádat, annak meglesz a gyümölcse. Második tanulság: Ne várj el többet, mint amennyit adsz.

  • A fiú olyan feladatot vállal, aminek elvégzése szinte a lehetetlennel határos, neki mégis sikerül. Tanulság: Amit mindenekfelett szeretnénk, azt meg tudjuk valósítani. Második tanulság: Kellő motiváltsággal a lehetetlen is elérhető.

  • A fiú a szinte elvégezhetetlen feladat teljesítése után jutalmat kap, királykisasszony keze vagy királyság. Tanulság: Érdemes túllépni képzeletünk korlátait, mert jutalmunk is elképzelhetetlen nagyságrendűvé válik.

Ez csupán néhány gondolat népmeséink korlátlan kincseskamrájából, szerintem mindannyian találnánk még sok-sok tanulságot bennük. Várom hozzászólásaikat.

Se-Ka
 
 

Képek

tmretezs 32.jpg